A főtt tojás sárgájának kék pereme nem csupán véletlen jelenség. E mögött egy érdekes kémiai folyamat áll, amely számos fontos információt tartalmaz. Érdemes alaposabban megismerni ezt a különleges jelenséget!


A főtt tojás elszíneződése nem veszélyes, hanem egyszerű kémiai oka van.

A főtt tojás szinte mindannyiunk tányérján megjelenik időről időre, legyen az egy tápláló reggeli fogás, egy ízletes tojáskrém vagy akár egy laktató rakott krumpli. Sokunknak ismerős lehet az a jelenség is, amikor a tojás sárgájának körülött kékes árnyalatú gyűrű képződik. De vajon mi áll ennek hátterében, és mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a nem kívánt látványt?

Amennyiben már találkoztál a kemény tojás sárgáját körülvevő kék színnel, valószínűleg megfogalmazódott benned a kérdés, hogy mi áll ennek a hátterében. Jó hír, hogy ez csupán egy ártalmatlan jelenség, amely a tojás főzése közben alakul ki, bár esztétikai szempontból sokszor nem éppen a legkellemesebb látvány. Ilyenkor sokan azon tűnődnek, hogy vajon a tojás frissessége vagy biztonságossága megkérdőjelezhető-e. Az igazság azonban az, hogy a dolog egészen más okokra vezethető vissza.

A jelenség hátterében egy kémiai reakció áll, amely akkor indul el, amikor a tojásokat magas hőmérsékleten főzzük. A sárgájában található vas és a fehérjében lévő kén reakcióba lépnek egymással, és vas-szulfid vegyületek képződnek. Ezek a vegyületek adják a sárgája körüli kék színt, amely a jellegzetes kék peremet eredményezi.

Ha szeretnénk elkerülni a kék perem megjelenését a tojások főzése során, érdemes betartani néhány egyszerű, de hatékony lépést. Először is, helyezd a tojásokat egy lábasba, majd önts rájuk annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje őket. Ezután melegítsd a vizet forrásig, majd főzd a tojásokat 8-10 percig, figyelembe véve a tojások méretét és a saját ízlésedet. Ne feledd, hogy a pontos főzési idő némileg eltérhet, így érdemes kísérletezni, hogy megtaláld a számodra legideálisabb állagot!

Miután a tojások elértek a kívánt állapothoz, azonnal helyezd őket egy tál jéghideg vízbe. Ez segít megállítani a főzést, és megakadályozza a kék perem megjelenését.

Ha hideg vízben kezded a tojásfőzést, annak ideje nem tart forrástól számítva 10-11 percnél tovább, majd gyorsan le is hűtöd a tojásokat, pucolás után észre fogod venni, hogy a sárgája nem tartalmaz semmilyen kék elszíneződést. Nyugodtan élvezheted tehát az esztétikailag is tökéletes végeredményt.

Related posts