A kutatók sürgősen eltiltanák ezeket a két népszerű ételt, hiszen rákos megbetegedéseket okozhatnak, ennek ellenére még mindig mindennap fogyasztjuk őket.
Szakértők rámutatnak arra, hogy a feldolgozott húsokban jelen lévő nitritek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrák kialakulásának kockázatával.
A feldolgozott húsok, mint például a szalonna és a sonka, nitriteket tartalmaznak, amelyek tartósítószerként működnek, növelve ezzel a termékek eltarthatóságát. Ugyanakkor ezek az anyagok komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek, és egyes tanulmányok alapján évente több ezer ember halálát okozzák.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség legújabb jelentése szerint a feldolgozott húsok a legmagasabb kockázatú rákkeltő anyagok közé kerültek, egy csoportba sorolva a dohánnyal és az azbeszttel. A Mirror arról számol be, hogy a kockázatok ellenére a globális vezetők nem tesznek érdemi lépéseket a fogyasztás csökkentése érdekében. A szakértők figyelmeztetnek, hogy minden egyes év, amelyben nem lépnek fel a probléma ellen, újabb rákos megbetegedésekhez vezethet.
A kutatók egyre inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a nitritek rendszeres alkalmazása komoly egészségügyi és gazdasági problémákat idézhet elő. Sürgetik a hatékony lépések megtételét, hogy megelőzzék a további rákos megbetegedések kialakulását. Angliában szakértők hivatalos levelet intéztek Wes Streeting brit egészségügyi miniszterhez, amelyben azt kérik, hogy tiltsák be a nitritek használatát a feldolgozott húsárukban. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa is hasonló intézkedések bevezetését sürgeti.
Már egy 2015-ös tanulmányban hasonló eredményre jutottak a kutatók. Akkor összesen 800 korábbi kutatás adatait vetették össze és állapították meg, hogy minden 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása esetén 18 százalékkal nő a vastagbélrák kockázata. Úgy vélik, a nitritek és a bacon, a sonka és a kolbász feldolgozási módszereinek kombinációja eredményezi a rákkeltő vegyületek kialakulását. A lap azt írja, az Egyesült Királyságban értékesített szalonnák csaknem 90%-a tartalmaz nitriteket, amelyek a vastagbél-, prosztata- és mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozhatóak.
Az azóta eltelt tíz év óta pedig a bizonyítékok csak még erősebbé váltak, és valószínűleg számtalan rákos megbetegedés megelőzhető lett volna az elmúlt években, ha az illetékesek meghozzák ezeket a fontos döntéseket. "A bizonyítékok most már közegészségügyi intézkedéseket igényelnek" - jelentette ki Robert Turesky professzor, a Minnesotai Egyetem kutatója.
A szakértők célja, hogy a jövőben az egészségügyi miniszter jóváhagyja, hogy a feldolgozott húsok csomagolásán világosan feltüntessék, ha a terméket nitrittel pácolták, és figyelmeztetést is elhelyezzenek a fogyasztás potenciális egészségügyi kockázatairól. Távlatilag a szakértők azt szeretnék elérni, hogy a nitrit használatát fokozatosan megszüntessék, és támogatást nyújtsanak a gyártóknak a biztonságosabb alternatívákra való áttéréshez. Jelenleg a piacon kapható húsok csupán 5-10 százaléka mentes a nitrittől, ami aggasztó arányt mutat.
A vastagbélrák az Egyesült Királyságban a negyedik legelterjedtebb daganatos betegség, amely évente körülbelül 44 ezer új diagnózist eredményez. Az Egyesült Államokban ez a szám még magasabb, elérve a 142 ezret. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú, ezért fontos figyelni a figyelmeztető jelekre, mint például a bélműködés hirtelen megváltozása, amely lehet tartós hasmenés, székrekedés, vagy akár véres széklet is. Ezen kívül a hasfájás, puffadás, váratlan súlycsökkenés és tartós fáradtság is a tünetek közé tartozik, amelyekre érdemes odafigyelni.





