Új és izgalmas felfedezést tettek a cukorral kapcsolatos kutatások során, amely jelentős hatással lehet az egészségünkre és táplálkozási szokásainkra.
Magyar Péter éles szavakkal válaszolt Mészáros Lőrincnek: "Ha az ön órabérét vesszük alapul, akkor legalább 50 millió forintos veszteségről beszélhetünk..."
Hosszú idő óta elterjedt nézet, hogy a cukor kulcsszerepet játszik a 2-es típusú diabétesz világszerte növekvő előfordulásában. A Brigham Young Egyetem (BYU) legfrissebb kutatása azonban azt mutatja, hogy nem csupán a cukorfogyasztás mennyisége befolyásolja ezt a problémát, hanem az is, hogy milyen forrásból származik a cukor.
A BYU és németországi intézmények munkatársai több mint félmillió ember adatait elemezték különböző kontinensekről. A kutatás során egyértelmű összefüggést találtak az üdítőitalokból és gyümölcslevekből származó cukorfogyasztás, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. Ezzel szemben más típusú cukrok nem mutatták ezt a kapcsolatot: néhány esetben még bizonyos betegség kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták.
A szakértők szerint még az olyan tényezők figyelembevételével is, mint a testtömegindex, a napi kalóriabevitel vagy más életmódbeli kockázatok, az eredmények egyértelműek voltak:
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az értékek relatív kockázatnövekedést jelentenek. Vagyis ha például egy embernek átlagosan 10 százalékos kockázata van a cukorbetegség kialakulására, akkor napi négy üdítő elfogyasztása ezt az értéket körülbelül 20 százalékra növelheti, nem 100-ra.
Érdekes módon a napi 20 gramm répacukor, illetve az étrendből származó összes cukor (beleértve a természetes és hozzáadott formákat is) fogyasztása épp ellenkező tendenciát mutatott: összefüggésbe hozható volt a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával, ami meglepő védőhatást sugall.
A folyékony formában bevitt cukor veszélyessége főként az anyagcsere-folyamatok eltérőségében rejlik. A cukros italok és gyümölcslevek, amelyek szinte kizárólag cukrot tartalmaznak, gyorsan és drámaian megemelik a vércukorszintet. Ez a hirtelen vércukorszint-emelkedés nemcsak megterheli a májat, hanem hozzájárul a zsírok felhalmozódásához is a májban, sőt, elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását is. Az ilyen italok fogyasztása tehát komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.
Ezzel szemben a tápanyagban gazdag élelmiszerekben - például gyümölcsökben, tejtermékekben vagy teljes kiőrlésű gabonákban - található cukor nem terheli túl az anyagcserét. Ezek a "beágyazott" cukrok a bennük lévő rostok, zsírok, fehérjék és más jótékony tápanyagok révén lassabban emelik a vércukorszintet.
Bár a gyümölcslé tartalmazhat bizonyos vitaminokat és tápanyagokat, a kutatók véleménye szerint nem helyettesítheti a friss gyümölcsöket. Magas cukortartalma miatt nem képes ugyanolyan mértékben segíteni a vércukorszint stabilizálásában, mint a rostokban gazdag, természetes gyümölcsök.