Hatvan év telt el azóta, hogy a Kofola titkos receptje rejtezik, és mi most felfedtük, miért vált a szlovákok kedvenc üdítőjévé.


Megkíséreltük eloszlatni azt a hiedelmet, miszerint Magyarországon a Kofola nem találja meg a maga kedvelőit. Az igazság azonban csak részben állja meg a helyét. De mi is pontosan a Kofola, és miért nem népszerű annyira a magyarok körében?

Az 1950-es évek végén, Csehszlovákiában egy izgalmas állami kezdeményezés indult, amelynek célja egy olyan, tisztán hazai alkoholmentes ital létrehozása volt, amely képes felvenni a versenyt a nyugati piacon elérhető termékekkel. Két évnyi kísérletezés és innováció után a kávépörkölési folyamat során keletkező koffeinfelesleg felhasználásával, valamint 14 különböző növényi és gyümölcskivonat ötvözésével megszületett a Kofo szirup. Ez a különleges ital képezi a Kofola alapját. A pontos receptúra máig titkos, de pletykák szerint a mixben fellelhető cseresznye, ribizli és különféle gyógynövények aromája is, amelyek mind hozzájárulnak a Kofola egyedi ízvilágához.

Az új ital szinte villámgyorsan hódította meg a közönséget, miközben Csehszlovákiában az apák és nagypapák a kocsmákban söröztek, a gyerekek vidáman kortyolgatták a Kofolát.

A rendszerváltást követően a Kofola fogyasztása némileg csökkent, hiszen a Coca-Cola és a Pepsi termékei egyre szélesebb körben váltak elérhetővé. A Kofola azonban nem adta fel, és a 2000-es évek elején újra felerősödött, folyamatosan megdöntve saját eladási rekordjait. Egyik legnagyobb előnyének a kedvező árazást tekinthettük, ami vonzó alternatívává tette a versenytársakkal szemben. Az eredeti Kofola mellett hamarosan megérkeztek a különféle ízesített változatok is: a citrom, a meggy, a barack, a málna, a menta, sőt, a karácsonyi időszakban a fahéjas, csokoládés, diós és rumos Kofolák is megtalálhatóak lettek a boltok polcain.

Miért is nem vagyunk annyira lelkesek a csehek és a szlovákok nemzeti italáért? Talán az a fő ok, hogy sokan a kólához mérik, pedig valójában semmi közük sincs egymáshoz, sem az összetevőik, sem az ízviláguk tekintetében.

Az Index merész vállalkozásra szánta el magát: teszteltük a Kofolát, és a zsűri tagjai között akadtak olyan kollégák, akik eddig még nem tapasztalták meg ezt az üdítőt, de voltak közöttünk igazi Kofola-rajongók is. Én, mint felvidéki magyar, szinte már a bölcsőben Kofolát kortyolgattam, így az én értékeléseim igencsak megdobták a pontátlagot. Kivéve a mentás változat, ami valóban csalódást okozott, de ne siessünk ennyire az ítéletekkel!

A szlovák piacon jelenleg elérhető négy különböző ízt próbáltunk ki: az eredetit, a citromos, a meggyes és a mentás változatot. A kóstoláson heten vettünk részt, és a véleményünket 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeltük. Így a maximálisan elérhető pontszám 70 volt.

"Nem éppen a legjobb, de azért szemet gyönyörködtető a palackja" – így fogalmazta meg talán a legtalálóbb véleményét egyik "szakértőnk" a citromos Kofoláról. Egy másik kolléga pedig kiemelte, hogy markáns ízvilággal és kellemes illattal bír, míg egy harmadik résztvevő csak annyit puffantott: "alig van benne szénsav, ez borzalmas". Az észrevételek és a pontszámok tükrében már sejteni lehetett, hogy ez az ízesített változat nem fog a dobogóra kerülni...

Akadtak, akik úgy vélték, hogy az igazi Kofola illata messze übereli a kólaét, de az íze már nem feltétlenül állja meg a helyét. Ketten is felfedezték benne a karácsony ízvilágát, míg mások azt mondták, hogy "savanyúbb, mint egy citrom". Egy kevésbé hízelgő vélemény pedig így szólt: "Olyan, mintha a Penny és az Aldi kóláját kevernénk össze." Számomra viszont egyértelműen az üdítők császára, semmihez sem fogható, ezért tőlem a maximális, 10 pontos értékelést kapta.

A többség úgy vélekedett, hogy a meggyes Kofola a "legintenzívebb és legkellemesebb ízélmény", bár az első kortyok után kissé elveszíti a varázsát. Főszerkesztőnk szerint "telitalálat, ennél itthon gyengébb meggyes italokat is találhatunk." Persze, nem mindenki volt elragadtatva tőle; egyesek a meggybefőtt ízére, mások pedig epres (!) gumicukorra vagy kifejezetten olcsó meggyes joghurtra asszociáltak.

„Fúj, mi ez?” hangzott el a tömör, de határozott vélemény az első korty után. Nem vitás, hogy a mentás változatra minimum a „bizarr” jelző illik, de akadt olyan zsűritag is, aki még frappánsabban fogalmazott: egy alapos szagolgatás után határozottan elutasította, hogy megkóstolja a többiek által „rágógumi ízűnek” nevezett italt. Ám sokunk meglepetésére fotósunk a 7-es osztályzattal tüntette ki a nedűt, mert szerinte „ez teljesen rendben van”.

Az Index átfogó Kofola-elemzésének zseniális konklúziója:

A tesztünk eredményei megerősítették a várakozásainkat: ahogy az elmúlt hatvanöt évben, úgy a következő hatvanöt évben is valószínű, hogy a Kofola nem fogja megdönteni a magyarok kedvenc üdítőitalának trónját. Ugyanakkor talán még nincs minden veszve, és van remény a változásra.

Related posts