Hőségriadó idején elengedhetetlen a megfelelő hidratáció és a pihenés, azonban sok munkavállaló még sosem tapasztalta meg ezt a gyakorlatot.
Jogszabályok előírják a hűtött folyadék és pihenés biztosítását, de az ellenőrzés nem kielégítő
Csütörtöktől vasárnapig az ország egész területén harmadfokú hőségriasztás lép életbe, amelyet az országos tiszti főorvos rendelt el. Ez a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés, és komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában, mint azt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös nyilatkozata is hangsúlyozza. A szélsőséges hőségben a test gyorsan kimerülhet, és a dehidratáció, valamint az ásványi anyagok elvesztése gyorsan rosszulléthez vezethet. Érdemes tehát fokozott figyelmet fordítani a folyadékbevitelre és az egészségre ebben az időszakban.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi jelentése kiemeli, hogy egyre nagyobb feladat a nyári hőártalmak megelőzése a munkahelyeken. A szabadban dolgozók számára különösen nagy és növekvő egészségi, biztonsági kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV- (különösen az UV-B) sugárzás.
A hőségszabály betartásáról több kormányhivatalt is megkérdeztünk. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a nyár folyamán hőségriasztástól függetlenül is vizsgálják a munkáltatók megelőző intézkedéseit. Az ellenőrzött munkáltatók túlnyomórészt betartják a legfontosabb munkavédelmi előírásokat, mint a védőital vagy pihenőidő. A cégek egymástól is átveszik a jó gyakorlatokat, mint az üzemek átszellőztetése, a munkaidő hűvösebb időszakra történő átszervezése, a napárnyékolás és a pihenőhelyek kialakítása, korszerűsítése.
Somogy megyében a helyszíni ellenőrzések jelentős mértékben érintik az építőipart, a feldolgozó- és gépipart, valamint a mező- és erdőgazdálkodást, de más munkahelyek felügyelete is folyamatosan zajlik - tájékoztatott minket a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. - A hőséggel kapcsolatban a munkáltatók ma már egyre inkább tudatában vannak annak, hogy milyen szervezési és tárgyi feltételeket kell megteremteniük. Ennek érdekében a megfelelő hőmérsékletű ivóvíz biztosítása, a higiénikus környezet fenntartása és a szükséges pihenőidők kiadása már ritkán okoz problémát, így ezeket a szabálytalanságokat már csak elvétve kell orvosolni - tették hozzá.
Az építőipar, az útépítés és a karbantartás területén gyakran előfordul, hogy a dolgozók árnyék nélküli környezetben kénytelenek dolgozni, ahol a pihenés lehetősége is korlátozott. Horváth Marcel, a Smart Safety Solution munkavédelmi tanácsadója kiemelte, hogy hasonló problémák vannak a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is, ahol a munkavállalók különösen ki vannak téve a hőségnek. Különösen aggasztó lehet a konyhai munkakörnyezet, ahol a forró ételek készítése szűk helyiségekben történik, ami az egészségügyi kockázatok szempontjából is veszélyes - tette hozzá.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a folyadékpótlás és a pihenés kulcsfontosságú a munkavállalók egészségének megőrzésében. A pihenés kapcsán gyakran ajánlják, hogy a dolgozók óránként tíz percet töltsenek klimatizált környezetben. Sajnos azonban a munkáltatók nem mindig tartják prioritásnak ennek a lehetőségnek a biztosítását.
- A nyarak egyre melegebbé és hosszabbá válnak, a csapadék mennyisége pedig folyamatosan csökken, ami a munkahelyi kockázatértékelésekben is megjelenik - emelte ki. - Azonban minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tud, vagy éppen hogy nem is akar megfelelni a jogszabályi követelményeknek.
- Az NGM statisztikáiból is az derül ki, hogy minél nagyobb a létszám, annál ritkább a baleset - tette hozzá Horváth Marcel. - Míg egy nagy cég reputációját rettenetesen rombolja egy munkahelyi baleset, ezért akinél reggel magas vérnyomást mérnek, azt be sem engedik az építkezésre, egy kisebb vállalkozásnál igény és erőforrás sincs a munkavédelem megfelelő kezelésére. Az előírások csak nyűgöt jelentenek, amit igyekeznek valahogy elkerülni vagy megúszni. A dolgozók pedig a maguk módján oldják meg az egészségvédelmet: vizes törülközővel a nyakukban vagy ventilátorral élik túl a forró napokat.
A vendéglátósok szakszervezeti vezetője úgy véli, hogy a jelenlegi munkaerő és kapacitás mellett a lángossütők dolgozóit nem a munkavédelmi ellenőrök fogják megóvni az egészségügyi kockázatoktól, például a káros hőhatásoktól. Ugyanakkor a gazdasági érdekek arra kényszerítik az ágazat szereplőit, hogy komolyan fontolják meg a munkavállalók megbecsülését és hosszú távú megtartását.
A munkaügyi ellenőrzés állapota messze elmarad a kívánatostól – figyelmeztetett Huiber Tibor, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari, Vízügyi és Vendéglátó Dolgozók Szakszervezetének (MÉDOSZ) elnöke. A kapacitások szűkösek, az ellenőrök száma alacsony, és az ellenőrzések gyakorisága is gyenge. „A fenntartható működéshez elengedhetetlen a tisztességes keretek betartása. Azok, akik csupán rövid távú nyereséget keresnek, könnyen elveszíthetik a vendégek bizalmát. Ha a munkaügyi viszonyok nem rendezettek, és hiányzik mögüle egy jól felkészült, szervezett csapat, akkor a működés kiszolgáltatottá válik, és a minőség folyamatos biztosítása is problémássá válik. Az ügyeskedés nem vezet tartós sikerhez, különösen a jelenlegi piaci környezetben. A Balatonon a vendégek száma jelentősen csökkent, és akik mégis ellátogatnak, azok is kevesebb szolgáltatást igényelnek, mint néhány évvel ezelőtt. Egyre többen hoznak magukkal ételt és italt a strandra, ami komoly versenyt teremt a vendégekért. Ilyen körülmények között mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa azoknak a munkavállalóknak, akikben megbízik” – hangsúlyozta a szakember.
A munkavédelem területén eltöltött több mint egy évtizedes tapasztalatom során eddig nem igazán találkoztam a munkavédelmi hatósággal, annak ellenére, hogy főként kiemelt állami építőipari projekteken dolgozom - osztotta meg tapasztalatait egy névtelenséget kérő munkavédelmi szakmérnök. - Sok kollégám korábban az állami munkavédelmi hatóságnál tevékenykedett, és szinte kivétel nélkül a fizetésekkel kapcsolatos nehézségekről számoltak be. Míg a magánszektorban a munkavédelmi tanácsadók nettó órabére 7000-8000 forint körül mozog, addig az állami hatóságnál havi 400-450 ezer forintot kereshetnek. Ez a helyzet nem tükrözi a felelősségüket, ami hozzájárul ahhoz, hogy az állomány megfogyatkozzon és gyakran lecserélődjön; a tapasztalt, különösen terepi tapasztalattal rendelkező munkavédelmi felügyelők száma pedig rendkívül alacsony - tette hozzá a szakember.
Szerinte az a legfőbb ok, amiért a munkavédelmi szabályok betartása gyakran csupán az adott vállalat vezetőségének felelősségén múlik, hogy a munkavédelmi hatóságoknak nincs igazán érdemi eszközük a szabályok érvényesítésére.
- A munkavédelmi jogszabályokkal nincs baj, de a betartatásukhoz komoly összegeket kell megmozgatni, amit a költséghatékonyság sokszor felülír. Az alkalmazottak pedig nem teszik ezt szóvá, mivel félnek a kirúgástól vagy más retorzióktól - magyarázta a szakember. - Ha csak 20-50 munkavállalóval számolunk, a hűtött folyadék napi szintű bevitele egész nyárra komoly többletköltség lehet, amibe a cégek nem ruháznak be. A pihenő idővel pedig általában nincs gond, de sok esetben nincsenek meg hozzá a körülmények az építőiparban. Tisztelet a kivételnek!
A megkérdezett munkavédelmi szakértő véleménye szerint viszonylag ritka, hogy a munkavédelmi szabályok megszegése olyan súlyos következményekkel járjon, ami "elfajulást" eredményez. Azonban, ha mégis bekövetkezik a probléma, létezik lehetőség arra, hogy a helyzetet eltussolják, így elkerülve, hogy a hatóságok tudomására jusson.
- Egy profitorientált cégnek jelenleg jobban megéri a dolgozókat hajtani, mint folyamatosan hűtött italt, árnyékot biztosítani számukra - mondta.
Véleménye szerint a hatósági ellenőrzések elmúltával nem várható a helyzet változása. Tapasztalatai alapján főleg a kiemelt állami beruházások terén tapasztalható a hatósági jelenlét hiánya.
- Láttam olyat is, hogy a tűzvédelmi oltórendszer nem volt üzemképes állapotban a több ezer négyzetméteres csarnokokban, de ennek ellenére is használatba vételi engedélyt kaptak. Akkor mennyit számíthat a hierarchia alján dolgozók élete és testi épsége?!
Szigeti Bence, a Pro Controllers EHS Hungary Kft. munkatársa, aki a teljes iparág munkavédelmi aspektusait átfogó tevékenységet végez, hasonlóan vélekedik a helyzetről.
A felügyeleti hatóságok ritkán végeznek ellenőrzéseket, és ha mégis, akkor nem elsősorban büntetésekre fókuszálnak. Ez a munkáltatók számára vonzó lehet, de a munkavállalók szempontjából a visszatartó szankciók hiánya problémát jelenthet. Különösen az építőipari szektor szenved a nyári hőség miatti kihívásoktól. A nagyobb projektek során dolgozó óriáscégek alvállalkozói között számos hiányosság tapasztalható, például gyakran elmarad a szükséges védőital biztosítása. Az előírások betartása alapvetően a cégek felelőssége, azonban a vendéglátóiparban a magas fluktuáció miatt akadnak olyan partnerek, akik komolyan törekednek a biztonságos munkakörnyezet megteremtésére és a megelőzésre. Ezek a cégek igyekeznek kedvező körülményeket biztosítani, hogy a pincérek ne tűnjenek el minden három hétben.