Miért lassul a paradicsom pirosodása? Íme néhány lehetséges megoldás!

A paradicsom beérését rengeteg tényező alakítja, de ha ügyesen optimalizáljuk a hőmérsékletet, a tápanyagok arányát és a növények terhelését, valamint alkalmazunk néhány praktikát a kertészkedésben, felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot. Ennek köszönhetően akár már a nyár végén élvezhetjük a saját kertünkből származó, zamatos, napfény érlelte paradicsomot.
A nyár közepén sok kertrészben tapasztalható, hogy a paradicsomtövek gazdagon teremnek, azonban a gyümölcsök nem hajlandók megmutatni a piros színüket. Ennek hátterében számos ok húzódhat meg: lehet szó az időjárás viszontagságairól, a tápanyagok hiányáról, a növények túlterheltségéről, vagy akár a választott fajta jellemzőiről is. De ne csüggedj, hiszen néhány ügyes kertészeti praktikával felgyorsíthatjuk a gyümölcsök érését, és hamarosan élvezhetjük a saját termésünket!
A paradicsom tökéletes éréséhez ideális hőmérsékletek között mozog: nappal 20-25 °C-ra, éjszaka pedig 16-20 °C-ra van szüksége. Amikor a hőmérséklet tartósan 30 °C fölé emelkedik, a növény likopin és béta-karotin termelése csökken, ami a gyümölcs piros színét adja. Hasonlóképpen, ha az éjszakai hőmérséklet 12 °C alá süllyed, az szintén lassítja az érési folyamatokat. Forró napokon célszerű árnyékoló hálóval védeni a növényt a közvetlen napsugárzástól, hogy elősegítsük az optimális fejlődést.
A túlzott nitrogénellátás dús, zöldellő lombozatot hoz létre, de hátráltatja a gyümölcsök érését. Ekkor a kálium és a magnézium kulcsszerepet játszanak: segítik a cukrok kialakulását és a színek megjelenését. Az öntözés során ügyeljünk arra, hogy ne essünk a túlöntözés csapdájába – a megfelelő mennyiségű víz enyhe stresszt idézhet elő, amely viszont serkenti a gyümölcsök beérését.
Ha a növény túl sok zöld bogyót hoz létre egyszerre, az érési folyamat lelassulhat. Javasolt eltávolítani a felesleges oldalhajtásokat és leveleket, továbbá célszerű a csúcsot visszacsípni. Ezzel lehetővé válik, hogy a növény energiái a már meglévő termések érlelésére összpontosuljanak.
A paradicsom érésének elősegítése érdekében alkalmazhatunk mérsékelt vízmegvonást, óvatos gyökérbolygatást vagy a szár finom meghajlítását. Ezek a technikák serkentik az etiléntermelést, amely a gyümölcsök beérésének természetes hormonja. Ugyanakkor lényeges, hogy ezeket a módszereket mértékkel használjuk, hogy elkerüljük a növény vagy a termés esetleges károsodását.
Vannak olyan paradicsomfajták, amelyek természetüknél fogva lassabban érnek meg, különösen a nagyobb bogyós példányok. Ha szeretnénk felgyorsítani a folyamatot, érdemes a félig érett gyümölcsöket leszedni, és egy meleg, jól szellőző helyen érlelni őket, ügyelve arra, hogy a száruk csücske megmaradjon. Ezen kívül, ha egy érett banánt vagy almát helyezünk melléjük, az általuk kibocsátott etiléngáz segíthet felgyorsítani a pirosodás folyamatát.