Sárközi Ákos: Az a fájdalom, ahogyan el kellett búcsúznom a Konyhafőnöktől A Konyhafőnök világában való megjelenés számomra több volt, mint csupán egy verseny; ez volt a szenvedélyem megvalósítása, és egy álom beteljesülése. Amikor eljött az idő, hogy bú
A nézők valóságos mozgalmat indítottak azután, hogy kiderült, már nem lesz látható a képernyőn.
Legutóbb tavaly júliusban beszélgettünk hosszan, akkor a Sztáboxra készült. Utólag hogyan élte az meg?
Mindenképpen egy rendkívül pozitív tapasztalat volt számomra. A felkészülés során rengeteget tanultam, és különösen jól esett az emberek támogatása és szeretete, ami igazán fokozta az élményt. Büszkén távoztam a boksz világából, úgy érzem, méltó módon, emelt fővel zártam le ezt a szakaszt az életemben. Szeretnék visszatérni heti 1-2 edzésre, de a műsorra való felkészülés miatt sajnos elég sok munka halmozódott fel, így eddig nem volt lehetőségem folytatni. Amikor véget ért a verseny, leginkább annak örültem, hogy végre befejezhetem a diétát, ami séf lévén számomra a legnagyobb kihívás volt. A legnagyobb örömöm az volt, hogy ismét élvezhetem az ízletes ételeket. Az első falat, amit ettem, egy klasszikus rántott szelet sertéspörkölttel volt, és ez igazán különleges élmény volt számomra.
Horváth Tamással már két alkalommal is összecsapott a ringben, és a második mérkőzésük végül KO-val zárult a te előnyödre. Azóta sikerült rendezni a dolgokat és beszélni a történtekről?
Sajnos, nem, és úgy érzem, hogy ez így is fog maradni. Reméltem, hogy talán mégis sikerülhet, hiszen a műsor alatt igazán jó kapcsolat alakult ki közöttünk, és mindketten meghívtuk egymást a családjainkkal. A második mérkőzésünk után mindent megpróbáltam, hogy felvegyem vele a kapcsolatot; hívtam és üzentem is neki. Most már ez nem rajtam áll.
Miközben készült a ringbe, jött a hír arról, hogy nyolc év után távozni kényszerül A Konyhafőnökből. Ez a döntés hogyan érintette?
- Nem azzal volt baj, hogy ez a döntés született, hanem az fájt, ahogyan elküldtek. Készültem arra az évadra, aztán csak pár héttel a forgatások kezdése előtt szóltak, hogy mégse... Akkor nyilván nem esett jól, de utólag azt gondolom, ebből is sikerült pozitívan kijönnöm.
Az elmúlt években az Ön fejében megfordult a távozás gondolata?
- Igen, bennem volt. Tisztában voltam azzal, hogy ennek előbb-utóbb vége lesz, de éreztem még magamban annyit, hogy egy-két évadot meg tudnék csinálni. Ez azért mindig attól is függött, hogy az egyéb munkáimat mennyire tudtam éppen összeegyeztetni a forgatásokkal. Ha emlékeznek, az első szériám után egy évig nem voltam, ugyanis abban az évben nyitottuk a Textúra éttermünket, és nem fért bele az időmbe semmi más. Akkor került Rácz Jenő be a műsorba, utána pedig már vele folytattuk.
Rácz Jenővel és Fördős Zével azóta beszéltek? Ők mit szóltak a távozásához?
Mindannyian rendkívül elfoglaltak vagyunk, így a műsoron kívül nem igazán volt alkalmunk összejönni azelőtt, csupán néhány rendezvényen futottunk össze. Amikor kiderült, hogy már nem leszek jelen, beszélgettünk, és meglepődtek a döntésemen. Ennek ellenére a kapcsolatunkra nincs hatással, hiszen továbbra is jó szívvel gondolunk egymásra. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még találkozunk a munkánk kapcsán.
A nézők egy igazi mozgalmat indítottak, miután napvilágot látott, hogy a kedvenc műsoruk többé nem kerül adásba. Számos rajongó osztotta meg véleményét, miszerint ezután már nem is kívánják követni a sorozatot...
Rengeteg hasonló üzenetet kaptam már, és az utcán is, akikkel találkoztam, mindannyian azzal indították a beszélgetést, hogy nélkülem nem tudják folytatni, hiányozni fogok nekik, és mindig mellettem állnak. Ez egy csodálatos érzés! Tényleg nem tudom eléggé megköszönni, hogy ennyien mellettem állnak. Korábban sosem gondoltam volna, hogy az emberek ennyire szeretnek engem.
Felkeltette az érdeklődését az új évad?
- Igen, főleg az elejét. A műsort a történtek ellenére is nagyon szeretem, és azt gondolom, Tóth Szilárd és Kaszás Kornél is jó választás volt a zsűribe. Személyesen ismerem őket, dolgoztam már velük együtt, és mind szakmailag, mind emberileg illenek a műsorba.
Így visszatekintve, a 2024-es év valóban tele volt izgalmas eseményekkel és dinamikus történésekkel.
A tavalyi év igazi megpróbáltatás volt számomra. Talán a legnehezebb időszakom. Februárban búcsút kellett mondanom édesanyámnak, ami a legnagyobb fájdalmat okozta számomra; minden más nehézség már csak a torta habja volt. A gyász elől a ringbe menekültem, ahol a hónapokig tartó felkészülés és a mérkőzések tele voltak kihívásokkal. Aztán jött a váratlan elbocsátásom... Rengeteg nehézség ért, de mindez arra is rávilágított, hogy mennyien állnak mellettem, és ebből erőt merítettem. A sok valódi és átvitt értelemben vett pofon ellenére igyekeztem megőrizni azt az embert, aki korábban voltam. Úgy érzem, ezt sikerült elérnem.
Mennyire tudott a felesége ebben az időszakban támaszként jelen lenni?
Évivel való kapcsolatunk valóban különleges és harmonikus. Hihetetlen mennyiségű támogatást és szeretetet kaptam tőle az eltelt időszakban. Az, hogy mindig ott állt mellettem, hatalmas erőt adott, és rendkívül sokat segített a nehéz pillanatokban. Ő nemcsak egy odaadó feleség, hanem művészi inspiráció forrása is számomra. Egy igazi, megbonthatatlan párost alkotunk. Ezt a köteléket szimbolizálja a közös tetoválásunk is, amely azt hirdeti: Életünk végéig együtt. Emellett a gyerekektől is rengeteg támogatást kaptam. Mindig megosztottam velük a gondolataimat, még akkor is, amikor új tévés lehetőségek kerültek szóba. Bár a végső döntés az én kezemben volt, ők számtalan bölcs tanáccsal láttak el, amiért nagyon hálás vagyok.
Mikor indult el a más tévécsatornák felfedezésének folyamata?
Ahogy elkezdtek megjelenni a hírek arról, hogy elhagyom A Konyhafőnököt, a telefonom szinte megállás nélkül csörgött a különböző produkciók készítőitől. Szinte minden kereskedelmi csatorna felkeresett. Magam sem hittem volna, hogy ennyi ajtó nyílik majd meg előttem ilyen gyorsan. Idén nem igazán terveztem, hogy a televíziózás világában folytatom, mégis rengeteg lehetőség keresett meg, amiért nagyon hálás vagyok.
Olvashattunk arról is, hogy meghívást kapott a Séfek Séfébe.
Teljesen igazad van. Jól ismertem a formátumot, és észrevettem, hogy nem csupán a versenyzők állnak a középpontban; a séfek is kulcsszerepet játszanak. Szoros kapcsolatot ápolok Wolf Andrással, Vomberg Fricivel és Krausz Gáborral, utóbbit egyébként mentoráltam is, és mindhárman megfordultak már A Konyhafőnök című műsorban. Kihívásként tekintettem erre a feladatra, és biztos voltam benne, hogy elegendő erőm van a megvalósításához. Ráadásul ekkor már érkezett egy ajánlat egy show-műsorra is, de mivel már tárgyaltam a VIASAT3-mal, végül úgy döntöttem, hogy az utóbbit választom.
Miért választotta a Troll a konyhában produkciót? Mert úgy érezte, hogy a gasztronómia világában is helye van a kreativitásnak és a szórakozásnak! A konyha nem csupán az ízek és illatok helyszíne, hanem egy olyan tér is, ahol a fantázia szabadon szárnyalhat. A Troll számára a főzés nem csak egy hétköznapi tevékenység, hanem egy különleges kaland, ahol a humor és a különc ötletek találkoznak az étkezés művészetével. Ezen a színpadon pedig mindenki láthatja, hogy a konyhai varázslatok nem csupán a hagyományos receptekről szólnak, hanem a szórakozásról és a közös élményekről is!
- Egyrészt nagyon tetszett a műsor szerkezete, teljesen más, mint amit eddig csináltam. Könnyed, játékos, humoros, nem kell nagyon keménynek és szigorúnak lenni, más oldalamat is meg tudom mutatni. Ugyanakkor a gasztronómiai értéke is megvan. Másrészt mindeközben az általam vitt két étteremben olyan változások folynak jelenleg, aminek a menetrendjébe a Troll a konyhában jobban belefért. A családom is emellett szavazott.
Március 31-én indult a műsor. Milyen élmény volt a forgatás?
Ez igazán eltérő élmény volt az eddigiektől. Új csapat, új struktúra és teljesen más felépítés várta, de ez egyáltalán nem jelentett nehézséget számomra. Nagyszerű volt új embereket megismerni, és a közös munka is gördülékenyen zajlott. Különösen élveztem a sok új kihívást, és úgy érzem, hogy egy szórakoztató, ugyanakkor szakmai szempontból értékes műsort hoztunk létre. Egyáltalán nem bánom, hogy ezt az utat választottam, és számomra teljesen elfogadható, hogy most egy kisebb csatornán szerepelek.
Lesz-e még lehetőség arra, hogy olyan tévés műsorban tűnjön fel, ami nem a gasztronómia világához kapcsolódik?
- Én elsősorban nem tévés arcnak tartom magam, hanem gasztroszakembernek. Ugyanakkor, ami belefér az időmbe, tetszik, és úgy érzem, hiteles tudok lenni benne, abban szívesen próbálom ki magamat. Az elmúlt években megtanultam a családommal együtt a médiát a helyén kezelni. Nem akarok a csapból is folyni, ugyanakkor elképzelhető, hogy leszek még valahol valamikor...
Milyen várakozásokkal tekintesz 2025 felé, ennyi esemény és változás után?
Az év első hónapjainak tükrében izgalmas tervekkel gazdagítottam az életemet és a családomét. Miközben én is új kihívásokra vágyom, Évinek számos lehetősége adódik szállodák és éttermek belső tereinek megálmodására, valamint festmények készítésére. Mindkettőnk életében jelentős átalakulások előtt állunk, amelyeket nagy lelkesedéssel várunk.